De kracht van positieve eigenschappen: Een gids in vier stappen
In onze reis naar herstel is het versterken van onze positieve eigenschappen een belangrijke mijlpaal. Het herkennen en koesteren van deze eigenschappen helpt ons niet alleen om beter om te gaan met uitdagingen, maar versterkt ook ons zelfvertrouwen en emotionele welzijn.
In deze blogpost zetten we de focus op stap 4 en stap 5 van dit proces. Deze stappen zijn ontworpen om je positieve eigenschappen tastbaar, voelbaar en onmiskenbaar aanwezig te maken in je dagelijks leven.
Iedere sub-stap biedt je praktische handvatten om jouw innerlijke kracht te voeden en je herstelproces te ondersteunen. Laten we beginnen!
Welkom bij het één-na-laatste hoofdstuk over het opbouwen van een positief zelfbeeld en het vergroten van je zelfvertrouwen. Het is belangrijk om te onthouden dat het doorlopen van deze oefeningen een proces is waarbij verandering tijd en moeite kost. Maar met de juiste toewijding en regelmatige oefening kun je je zelfbeeld en zelfvertrouwen niet alleen verbeteren, maar ook duurzaam versterken. Dit is een waardevolle investering in jezelf die zich op meerdere manieren kan uitbetalen in je leven.
Een positief zelfbeeld is essentieel voor ons welzijn en zelfvertrouwen. Het beïnvloedt niet alleen hoe we onszelf zien, maar ook hoe we met anderen omgaan en hoe we de vele uitdagingen en kansen van het leven benaderen. Helaas kunnen negatieve overtuigingen en zelfkritiek vaak als obstakels functioneren die ons zelfbeeld in de weg staan, waardoor we ons volledige potentieel niet kunnen bereiken. Het goede nieuws is echter dat er krachtige oefeningen bestaan die ons niet alleen helpen om een positiever zelfbeeld te ontwikkelen, maar ook om ons zelfvertrouwen een boost te geven.
In dit hoofdstuk zullen we dieper ingaan op enkele effectieve oefeningen waarmee je actief kunt werken aan een positiever zelfbeeld en een stevigere basis van zelfvertrouwen kunt opbouwen. Of je nu worstelt met zelfkritiek, gevoelens van onzekerheid of een aanhoudend laag zelfbeeld, deze oefeningen zijn speciaal ontworpen om je de tools en inzichten te geven die je nodig hebt. Ze kunnen je helpen om een gezonder en positiever beeld van jezelf te krijgen, en je aanmoedigen om sterker en veerkrachtiger te staan in verschillende aspecten van je leven. Met elke stap die je zet, kom je dichter bij de beste versie van jezelf!
Je zelfbeeld is de manier waarop je jezelf ziet. Het is samengesteld uit je gedachten, gevoelens en overtuigingen over jezelf. Een positief zelfbeeld betekent dat je jezelf in een positief licht ziet. Je gelooft in jezelf en je capaciteiten. Je bent zelfverzekerd in je waarde en waardes.
Als je een positief zelfbeeld hebt, voel je je goed over wie je bent. Je bent meer gelukkig en tevreden met je leven.
Een positief zelfbeeld geeft je zelfvertrouwen. Je hebt meer geloof in jezelf en je capaciteiten. Dit kan je helpen je doelen te bereiken en je volledige potentieel te bereiken.
Als je een positief zelfbeeld hebt, ben je beter in staat om met uitdagingen om te gaan. Het lukt om uitdagingen te zien als kansen voor groei en leren.
Een positief zelfbeeld kan je helpen beter met anderen om te gaan. Je bent meer open en eerlijk met anderen. Je bent ook meer ondersteunend en begripvol voor anderen.
Het opbouwen van een positief zelfbeeld kost tijd en moeite. Er zijn echter enkele oefeningen die je kunt doen om je op weg te helpen.
De eerste stap om een positief zelfbeeld te bouwen is het identificeren van je negatieve gedachten en overtuigingen over jezelf. Als je weet wat deze gedachten en overtuigingen zijn, kun je ze beginnen te betwisten.
Iedereen heeft sterke punten en prestaties. Maak een lijst van je sterke punten en prestaties. Focus op deze positieve aspecten van jezelf.
Als je je doelen behaalt, kan dit je helpen om je goed te voelen over jezelf. Stel realistische doelen voor jezelf en vier je successen.
Behandel jezelf met dezelfde vriendelijkheid en compassie die je een vriend zou behandelen. Wees geduldig met jezelf en wees niet te streng voor jezelf als je fouten maakt.
De mensen met wie je tijd doorbrengt kunnen een grote impact hebben op je zelfbeeld. Omring jezelf met positieve mensen die je zullen steunen en opbouwen.
Het opbouwen van een positief zelfbeeld kost tijd en moeite, maar het is het waard. Een positief zelfbeeld kan je helpen je goed te voelen over jezelf, meer zelfvertrouwen te hebben, met uitdagingen om te gaan en betere relaties te hebben. Als je worstelt met een negatief zelfbeeld, probeer dan de oefeningen in dit hoofdstuk. Met tijd en moeite kun je een positiever zelfbeeld opbouwen en een gelukkiger en meer vervullend leven leiden.
Terugkerende thema's bij een laag zelfbeeld
Het uitdagen van negatieve overtuigingen
Het kan moeilijk zijn om deze negatieve overtuigingen los te laten en een positief zelfbeeld te ontwikkelen. Het is echter mogelijk en belangrijk om aan een gezond en realistisch zelfbeeld te werken. Dit kan leiden tot meer zelfvertrouwen, veerkracht en een betere kwaliteit van leven.
Een manier om aan een positief zelfbeeld te werken, is door te beginnen met het onderzoeken van die negatieve overtuigingen. Vraag jezelf af waar deze overtuigingen vandaan komen en of ze echt waar zijn. Vaak zijn deze overtuigingen gebaseerd op oude ervaringen of beelden die we van onszelf hebben die niet meer relevant of waar zijn. Het kan ook helpen om aan zelfcompassie te werken, jezelf te behandelen met vriendelijkheid en begrip in plaats van kritiek en afkeur.
Uiteindelijk gaat het erom jezelf te accepteren zoals je bent, met al je sterke en zwakke punten. Het is belangrijk te onthouden dat iedereen uniek is en dat er geen 'perfecte' versie van onszelf is. Het ontwikkelen van een positief zelfbeeld is een continu proces dat tijd en moeite kost, maar het kan leiden tot een meer bevredigende en vervullende levensstijl.
Zoals je kunt zien, heeft elk van de thema's die hierboven zijn genoemd een tegenovergesteld thema. Bijvoorbeeld, het tegenovergestelde van kwetsbaarheid is veerkracht, het tegenovergestelde van machteloosheid is controle, en het tegenovergestelde van onbemind is geliefd. Door je negatieve overtuigingen te betwisten en je te concentreren op je sterke punten, kun je beginnen aan het ontwikkelen van een meer positief zelfbeeld.
Ik heb het meeste last van het thema zwakte en het tegenthema waar ik aan wil werken tijdens deze training is sterk.
Om negatieve zelfpercepties te weerleggen, kan het nuttig zijn om actief op zoek te gaan naar voorbeelden uit ons eigen leven waarin het tegenovergestelde van onze negatieve overtuigingen waar blijkt te zijn.
Bijvoorbeeld, als we ons vaak machteloos voelen, kunnen we onszelf aanmoedigen om bewust momenten te herinneren waarop we ons effectief en in controle voelden, hoe klein of onbeduidend deze ook lijken.
Verken verschillende situaties en interacties met diverse mensen. Wanneer we bijvoorbeeld het gevoel hebben geen zelfvertrouwen te hebben in ons professionele leven, kan het waardevol zijn om te reflecteren op tijden waarop we ons competent en capabel voelden in ons persoonlijke leven, of omgekeerd. Door naar uiteenlopende voorbeelden in verschillende domeinen van ons leven te kijken, kunnen we een completer beeld van onze capaciteiten krijgen en onze negatieve zelfpercepties uitdagen.
Wees oprecht en eerlijk met jezelf wanneer je voorbeelden vindt die in tegenspraak zijn met je negatieve overtuigingen. Het is verleidelijk om positieve ervaringen te negeren of te minimaliseren, maar het erkennen en waarderen ervan kan een gevoel van empowerment bieden. Terugblikken op eerdere successen en momenten van kracht stelt ons in staat onze zelfperceptie te herkaderen en in te zien dat we in staat zijn tot positieve uitkomsten, zelfs wanneer we worstelen met negatieve overtuigingen over onszelf.
Leg deze positieve voorbeelden vast. Door ze op te schrijven in een dagboek of een lijst van prestaties bij te houden, creëer je een tastbare herinnering die je negatieve zelfpercepties uitdaagt op momenten dat je dat het hardst nodig hebt. Het kan ook een bron van motivatie en inspiratie zijn tijdens moeilijke tijden, en je herinneren aan de obstakels die je in het verleden hebt overwonnen en die je ook in de toekomst kunt overwinnen.
Het actief zoeken naar voorbeelden die onze negatieve zelfpercepties uitdagen en het identificeren van momenten waarop het tegenovergestelde van deze overtuigingen waar is, kan een krachtige techniek zijn om ons zelfbeeld te verbeteren. Door uiteenlopende situaties te verkennen, eerlijk naar onszelf te zijn en onze positieve ervaringen vast te leggen, kunnen we geleidelijk onze focus verschuiven naar een meer gebalanceerde en realistische zelfperceptie.
Door te reflecteren op je eigen ervaringen, kun je specifieke voorbeelden identificeren van hoe je positieve kwaliteit een positieve impact heeft gehad op je leven en op het leven van anderen. Deze voorbeelden kunnen je helpen om jezelf in een meer positief licht te zien en om een meer realistisch en evenwichtig zelfbeeld te ontwikkelen.
Hieronder is er ruimte om een aantal voorbeelden op te schrijven waarin je positieve eigenschap duidelijk naar voren kwam.
2020, Zelfstandig werk opgestart
2013, Zelf het diploma gehaald
Tijdens deze sessie heb je een aantal voorbeelden genoemd van situaties waarin je positieve eigenschap duidelijk naar voren kwam. Als huiswerk gaan we dit verder uitwerken. Maak een kort verhaal waarin duidelijk je positieve eigenschap naar voren kwam. Probeer sowieso één situatie of gebeurtenis uit te werken.
Open voor hulp
Verschillende opnames en hulpverlening gehad
Zwak tegenover sterk
Na verschillende opnames en aanbiedingen van hulp, ben ik er toch achter gekomen dat ik het beste functioneer met hulp van buitenaf. Routine en vaste aanspreekpunten helpen mij door te zetten. In het begin van mijn psychische aandoening was ik te verward en te druk met mezelf om te zien dat ik hulp nodig had. Gelukkig ben ik veranderd en sterk genoeg te weten dat ik hulp blijf accepteren. En me niet afzonder.
Na het accepteren van mij laatste medicatie, ben ik erg gegroeid.
Probeer het nu zelf.
Maak het jezelf gemakkelijk, zittend, staand of liggend, en sluit je ogen. Denk terug aan het moment waarop het verhaal zich afspeelde. Probeer je de situatie levendig voor te stellen, vooral het moment waarop jouw positieve kwaliteit duidelijk naar voren kwam. Probeer dit positieve gevoel over jezelf te ervaren zonder het te forceren.
Het kan ook helpen om de situaties die je visualiseert te variëren. In plaats van je alleen op het verleden te richten, kun je je ook toekomstige scenario's voorstellen waarin jij je positieve kwaliteiten belichaamt. Je kunt bijvoorbeeld visualiseren dat je een succesvolle presentatie geeft op je werk of dat je zelfverzekerd door een moeilijke sociale situatie navigeert.
Het visualiseren van toekomstige scenario's kan net zo krachtig zijn als reflecteren op het verleden. Het helpt je om jezelf voor te stellen in nieuwe situaties waarin je je positieve kwaliteiten kunt toepassen en kunt voortbouwen op je successen.
In stap vijf zullen we ons concentreren op het voelen van onze positieve kwaliteiten. Deze stap is belangrijk omdat het focussen op positieve kwaliteiten ons helpt een positieve houding en kijk op het leven te ontwikkelen.
Stel je voor dat je handelt op een manier die die positieve eigenschap weerspiegelt en de positieve emoties die ermee gepaard gaan voelt. Bijvoorbeeld, als je positieve eigenschap zelfvertrouwen is, kun je je voorstellen dat je een presentatie geeft aan een groot publiek en je je kalm en zelfverzekerd voelt.
Dit kan je helpen om jezelf in een meer positief licht te zien en te geloven in je vermogen om je positieve kwaliteit te gebruiken om uitdagingen te overwinnen.
Het herhalen van deze affirmaties tegen jezelf kan je helpen om je geloof in je positieve eigenschap te versterken.
Bijvoorbeeld, als je positieve eigenschap vriendelijkheid is, zou je tegen jezelf kunnen zeggen: "Ik ben zo vriendelijk en zorgzaam. Ik stel altijd anderen voor mezelf"
Door deze vier technieken te gebruiken, kun je beginnen met het emotioneel versterken van je positieve kwaliteiten. Dit zal je helpen om een meer positieve houding en kijk op het leven te ontwikkelen, en om je meer zelfverzekerd te voelen in je capaciteiten.
In stap vier hebben we gekeken naar negatieve zaken en hun positieve tegenhangers. Op basis hiervan heb je ervoor gekozen om tijdens deze training te werken aan het versterken van een bepaalde positieve kwaliteit. Je hebt ook een aantal voorbeelden opgeschreven van situaties of gebeurtenissen waarin deze kwaliteit duidelijk naar voren kwam. Nu is het tijd om te werken aan het versterken van dit positieve gevoel. Door je te richten op het voelen van de positieve kwaliteit op deze vier verschillende manieren, kun je er een sterkere verbinding mee ontwikkelen en het een prominenter onderdeel van je denken en gedrag maken.
Om te beginnen, moeten we een situatie kiezen waarin deze eigenschap het beste voelbaar of zichtbaar was.
Probeer een concrete situatie te kiezen waarin je de positieve eigenschap duidelijk hebt ervaren. Het kan een recente gebeurtenis zijn of een herinnering aan een gebeurtenis uit het verleden.
Kies een situatie waarbij je het positieve gevoel dat je wilt versterken gemakkelijk kunt oproepen. Het kan een situatie zijn waarin je jezelf hebt overtroffen, waarin je je goed voelde over jezelf, of waarin je trots was op je prestaties.
Probeer een situatie te kiezen die alleen betrekking heeft op de positieve eigenschap waarop je wilt focussen. Op die manier kun je je beter concentreren op het versterken van die specifieke eigenschap zonder afleiding van andere aspecten.
Door een situatie te kiezen waarin de positieve eigenschap duidelijk naar voren komt en waarbij je het positieve gevoel gemakkelijk kunt oproepen, kun je gericht werken aan het versterken van deze eigenschap tijdens de training. Het kan ook helpen om deze situatie op te schrijven of te visualiseren, zodat je er tijdens de training op kunt terugkomen en het positieve gevoel opnieuw kunt oproepen.
Dat ik de diagnose schizofrenie heb, en toch goed functioneer in het dagelijks leven.
Wanneer we een aangename vakantie of een moeilijke ruzie met een geliefde levendig voor ons zien, voelen we over het algemeen meer emotie dan wanneer we alleen aan de vakantie of de ruzie denken zonder de scènes te visualiseren. Dit komt omdat onze verbeelding een krachtig instrument is dat ons kan helpen om contact te maken met onze emoties en om de wereld op een meer meeslepende manier te ervaren.
Dit is ook het geval wanneer we positieve kwaliteiten ervaren. Om de positieve kwaliteiten te versterken, is het belangrijk om een duidelijk mentaal beeld van hen te creëren. Een manier om dit te doen is door een situatie te herinneren waarin de positieve kwaliteit evident was en deze in je hoofd af te spelen als een film. Probeer je onder te dompelen in de situatie en ervaar de positieve gevoelens over jezelf, hoe klein of kort ze ook mogen zijn. Onthoud dat elk klein stapje met oefening kan worden vergroot.
Je kunt deze techniek ook uitbreiden door alle zintuigen te gebruiken. Bijvoorbeeld, wanneer je een moment herdenkt waarop je je zelfverzekerd voelde, visualiseer dan niet alleen de scène, maar stel je ook de geluiden, geuren, smaken en fysieke sensaties voor die bij dat moment horen. Het betrekken van alle zintuigen kan de mentale afbeelding levendiger maken en de positieve emoties die met de positieve kwaliteit gepaard gaan, intensiveren.
Het is belangrijk op te merken dat je je niet moet forceren om je op een bepaalde manier te voelen of jezelf te beoordelen omdat je geen sterke emoties ervaart. Het doel is om zachtjes en authentiek positieve gevoelens over jezelf op te roepen door de kracht van visualisatie.
Regelmatige beoefening van deze techniek kan je helpen om je te concentreren op je positieve kwaliteiten en je zelfbeeld te verbeteren. Het kan ook helpen om een meer evenwichtig en realistisch zelfbeeld te creëren, waarin positieve kwaliteiten evenveel belang krijgen als elke waargenomen negatieve kwaliteit. Onthoud dat zelfperceptie subjectief is en kan worden gevormd en gekoesterd door bewuste oefening zoals deze.
Verbeelding is een krachtig instrument dat ons kan helpen om contact te maken met onze emoties en om de wereld op een meer meeslepende manier te ervaren. Door verbeelding te gebruiken om onze positieve kwaliteiten te versterken, kunnen we beginnen om onszelf in een meer positief licht te zien en om een meer zelfverzekerd en veerkrachtig zelfbeeld te ontwikkelen.
Het visualiseren van een veilige zone kan inderdaad helpen om je meer geaard en veilig te voelen. Als je een plek visualiseert waar je je prettig voelt, maken je hersenen endorfine vrij, wat natuurlijke pijnstillers en stemmingsverhogende middelen zijn. Dit kan helpen om stress en angst te verminderen.
Om een veilige zone te creëren, kun je beginnen met je ogen te sluiten en een paar keer diep adem te halen. Stel je dan voor dat je op een plek bent die je een gevoel van rust en veiligheid geeft. Het kan een favoriete plek in de natuur zijn, een gezellig hoekje in je huis, of zelfs een fictieve locatie uit een film of boek.
De woorden die we gebruiken om onszelf te beschrijven, kunnen onze zelfperceptie vormgeven en een groot impact hebben op hoe we over onszelf denken.
Als we bijvoorbeeld herhaaldelijk zeggen "Ik ben nutteloos" zullen we een andere emotionele toestand ervaren dan als we zeggen "Ik ben een doorzetter"
Dit illustreert de kracht van zelfspraak bij het beïnvloeden van onze emoties en algehele welzijn.
Daarom kan het in ons dagelijks leven opnemen van positieve zelfspraak enorm nuttig zijn bij het versterken van positieve gevoelens. Door bewust positieve en krachtige woorden te kiezen om onszelf te beschrijven, kunnen we een meer positieve zelfperceptie cultiveren en ons zelfvertrouwen vergroten.
Bijvoorbeeld, in plaats van zelfvernederend taalgebruik te gebruiken zoals "Ik ben niet goed genoeg" of "Ik maak altijd fouten"
Kunnen we onze zelfspraak herkaderen om positiever en opbeurender te zijn, zoals "Ik ben capable en competent" of "Ik leer van mijn fouten en verbeter"
Om positieve zelfspraak verder te versterken, kunnen we deze combineren met een positieve situatie uit oefening 5a. Herinner de situatie die je hebt gekozen waarin je positieve eigenschap evident was en gebruik positieve zelfspraak om jezelf in die situatie te beschrijven.
Bijvoorbeeld, als je een situatie hebt gekozen waarin je je zelfverzekerd en assertief voelde, kun je zelfspraak gebruiken zoals "Ik was zelfverzekerd en assertief in deze situatie en ik heb het met gratie en vastberadenheid aangepakt"
Door onze zelfspraak op te lijnen met positieve situaties, kunnen we positieve gevoelens versterken, ons zelfvertrouwen vergroten en een meer positieve mindset cultiveren.
Het is belangrijk te onthouden dat positieve zelfspraak niet gaat over het ontkennen van onze uitdagingen of tekortkomingen, maar over het herkaderen van onze gedachten op een meer positieve en krachtige manier. Het gaat over het erkennen van onze sterke punten, prestaties en potentieel, en het gebruik van taal die onze eigenwaarde en veerkracht weerspiegelt. Door positieve zelfspraak te beoefenen in combinatie met positieve situaties, kunnen we de kracht van onze woorden gebruiken om een meer positieve en krachtige gevoel van eigenwaarde te cultiveren.
Het regelmatig oefenen van positieve zelfspraak kan je helpen om je te concentreren op je positieve kwaliteiten en je zelfbeeld te verbeteren. Het kan ook helpen om een meer evenwichtig en realistisch zelfbeeld te creëren, waarin positieve kwaliteiten evenveel belang krijgen als elke waargenomen negatieve kwaliteit. Onthoud dat zelfperceptie subjectief is en kan worden gevormd en gekoesterd door bewuste oefening zoals deze.
Zelfspraak is een krachtig instrument dat ons kan helpen om onze zelfperceptie te vormen en onze emoties te beïnvloeden. Door positieve zelfspraak te gebruiken om onze positieve kwaliteiten te versterken, kunnen we beginnen om onszelf in een meer positieve light te zien en om een meer zelfverzekerde en veerkrachtige zelfperceptie te ontwikkelen.
''Ik ben onsterfelijk''
De komende paar weken is het belangrijk dat je oefent met het visualiseren van de situatie of het evenement waarin jouw positieve kwaliteit duidelijk naar voren kwam. Neem de tijd om dit voor te bereiden en te plannen, zodat het niet uit je gedachten verdwijnt. Het hoeft geen langdurige oefening te zijn, maar probeer er elke dag minstens vijf keer bewust mee bezig te zijn.
Zoek een rustige plek waar je de tijd voor jezelf kunt nemen zonder gestoord te worden. Maak het jezelf comfortabel, of je nu zit, staat of ligt; zorg ervoor dat je op je gemak bent. Sluit je ogen en denk terug aan het moment dat je deze ervaring hebt beleefd. Probeer de situatie zo levendig mogelijk voor je te stellen, vooral het specifieke moment waarop jouw positieve kwaliteiten echt naar voren kwamen. Het is belangrijk dat je dit positieve gevoel over jezelf op een natuurlijke manier ervaart, zonder het te forceren. Zelfs als het gevoel klein is of van korte duur, onthoud dat kleine stapjes met de tijd kunnen groeien en sterker kunnen worden.
Je kunt dit positieve gevoel verder versterken door je de details van de situatie opnieuw voor te stellen. Wat was er om je heen? Welke kleuren en vormen zag je? Wat hoorde je op dat moment? Wat voelde je op je huid, en welke emoties ervoer je? Probeer al je zintuigen bij deze visualisatie te betrekken om de ervaring zo levendig mogelijk te maken. Het kan heel krachtig zijn om jezelf onder te dompelen in deze herinneringen, wat je kan helpen om het positieve gevoel alleen maar intenser te ervaren. Door regelmatig te oefenen met dit visualiseren, bouw je niet alleen je zelfvertrouwen op, maar leer je ook om je sterkste kwaliteiten te omarmen en te vieren.
Bijvoorbeeld, als je zelfverzekerd was tijdens een presentatie die je gaf, zou je je kunnen voorstellen dat je voor het publiek staat, je voelt je kalm en in controle. Je zou de gezichten van de mensen in het publiek kunnen zien, hun applaus horen en de positieve energie in de kamer voelen.
Je kunt tijdens de visualisatie ook proberen jezelf te stimuleren met affirmaties. Gebruik positieve woorden en zinnen om jezelf te empoweren.
"Ik ben capabel en zelfverzekerd"
"Ik ben trots op wat ik heb bereikt"
"Ik ben veerkrachtig en kan alles aan"
Herhaal deze affirmaties verschillende keren terwijl je de situatie visualiseert.
Het is normaal om het in het begin moeilijk te vinden om het positieve gevoel vast te houden, of om jezelf te betrappen op het denken aan negatieve gedachten. Wees niet ontmoedigd, het vergt oefening en geduld. Blijf consequent oefenen en onthoud dat kleine stapjes vooruitgang waardevol zijn.
Door regelmatig te oefenen met het visualiseren van de situatie waarin je positieve kwaliteit evident was en het gebruik van positieve affirmaties, kun je helpen om een positiever beeld van jezelf te creëren. Dit kan je zelfvertrouwen een boost geven, je mindset veranderen en je algehele welzijn verbeteren.
Plan elke dag een specifieke tijd om te oefenen met visualisatie en positieve affirmaties. Dit zal je helpen om er een gewoonte van te maken en om het meeste uit de oefening te halen.
Wanneer je de situatie visualiseert, wees dan zo specifiek mogelijk. Hoe meer details je kunt ophalen, hoe levendiger de visualisatie zal zijn en hoe krachtiger de positieve gevoelens zullen zijn.
Het kost tijd om je zelfbeeld te veranderen. Verwacht geen resultaten van de ene op de andere dag. Blijf gewoon consequent oefenen en je zult uiteindelijk een verschil gaan zien.
Logboek voor het voelbaar maken van positieve zelfbeeld en tegenthema. Met behulp van imaginatie en zelfspraak.
- 13:45
-
-
-
-
- Op het werk
-
-
-
-
- ja
-
-
-
- Bijna niet voelbaar
-
-
-
-
In deze sessie voegen we een derde element toe aan onze oefening van verbeelding en zelfspraak: houding en gezichtsuitdrukking.
De manier waarop we ons dragen en ons aan de wereld presenteren, kan een significante impact hebben op onze emoties. Denk maar eens aan hoe het voelt om een sterke emotie op te roepen terwijl je in een stoel hangt. Het kan best lastig zijn, nietwaar? Onze houding kan onze stemming en ons denken beïnvloeden.
Aan de andere kant kan het opstaan met rechte rug, gebalde vuisten en een vastberaden uitdrukking helpen om een gevoel van kracht en vastberadenheid op te roepen. Onze houding en gezichtsuitdrukkingen kunnen samenwerken met onze verbeelding en zelfspraak om de emoties die we proberen op te roepen te versterken.
Dit is vergelijkbaar met de manier waarop acteurs hun vak benaderen. Ze belichamen verschillende emoties vakkundig door hun houding, gezichtsuitdrukkingen en zelfspraak te gebruiken. Als ze bijvoorbeeld verdriet moeten overbrengen, kunnen ze huilen, grimassen trekken, er verdrietig uitzien en verdrietige dingen tegen zichzelf zeggen, terwijl ze een houding en gezichtsuitdrukking aanhouden die die emotie weerspiegelt.
Dus laten we tijdens onze oefensessies ook aandacht besteden aan onze houding en gezichtsuitdrukkingen. Probeer je lichaam in een positie te brengen die past bij de emotie die je probeert op te roepen. Experimenteer met verschillende houdingen en gezichtsuitdrukkingen om te zien hoe ze je emoties en algehele ervaring beïnvloeden. Door houding en gezichtsuitdrukking in onze oefening te integreren, kunnen we onze vermogen om gewenste emoties op te roepen en te ervaren verder versterken.
Door houding en gezichtsuitdrukking in je oefening te integreren, kun je je vermogen om gewenste emoties op te roepen en te ervaren verder versterken. Dit kan je helpen om een positiever zelfbeeld te ontwikkelen en je beter in je eigen kunnen te voelen.
niet met de benen over elkaar.
In de komende weken ga je je concentreren op het oefenen van het visualiseren van situaties of gebeurtenissen waarin je positieve kwaliteiten naar voren komen. In aanvulling op de beeldvorming, zullen we nu de juiste houding en gezichtsuitdrukkingen toevoegen die in dit hoofdstuk worden besproken. Het is goed om tijdens de oefening een beetje te overdrijven. Het is een goed idee om dit van tevoren te plannen, zodat je het niet vergeet. Het hoeft niet lang te duren, maar probeer er minstens vijf keer per dag aan te denken.
Wanneer je situaties visualiseert waarin je je positieve kwaliteiten wilt benadrukken, is het belangrijk om je houding en gezichtsuitdrukkingen te beseffen. Probeer je voor te stellen hoe je eruit zou zien en hoe je je zou voelen als deze positieve kwaliteiten volledig tot uitdrukking zouden komen. Stel je voor dat je rechtop staat met een zelfverzekerde houding en een glimlach op je gezicht. Voel de energie en kracht die gepaard gaat met deze positieve kwaliteiten en laat het tot uiting komen in je houding en gezichtsuitdrukking.
Het kan nuttig zijn om dit van tevoren te plannen, bijvoorbeeld door een herinnering op je telefoon in te stellen of kleine aanwijzingen in je omgeving te plaatsen om je eraan te herinneren om je houding en gezichtsuitdrukkingen bewust aan te passen terwijl je positieve situaties visualiseert. Door je houding en gezichtsuitdrukkingen bewust te overdrijven, vergroot je de kracht van de oefening en train je je hersenen om deze positieve kwaliteiten sterker te associëren met je houding en gezichtsuitdrukkingen.
Probeer ten minste vijf keer per dag een moment te nemen om bewust na te denken over je houding en gezichtsuitdrukkingen terwijl je positieve situaties visualiseert. Dit kan even duren, maar als je deze oefening regelmatig herhaalt, zul je na verloop van tijd automatisch je houding en gezichtsuitdrukking afstemmen op de gewenste emoties en kwaliteiten. Het opnemen van deze oefening in je dagelijkse routine zal je helpen om consistent te oefenen en er het meeste uit te halen.
Door houding en gezichtsuitdrukking in je oefening te integreren, kun je je vermogen om gewenste emoties op te roepen en te ervaren verder versterken. Dit kan je helpen om een positiever zelfbeeld te ontwikkelen en je beter in je eigen kunnen te voelen.
Logboek voor het voelbaar maken van positieve zelfbeeld en tegenthema. Met behulp van imaginatie en zelfspraak. En lichaamshouding en gelaatsuitdrukking.
- 14:15
-
-
-
-
- Op het werk
-
-
-
-
- ja
-
-
-
-
- Matig, ging na een tijdje weer met de benen over elkaar zitten.
-
-
-
-
De laatste stap om je positieve kracht te vergroten is het opnemen van een anker in je oefening. Een anker is iets in je omgeving dat je helpt om je persoonlijke kracht aan te boren, zoals muziek, een foto, een ketting of een ander object dat voor jou betekenis heeft.
Een anker kan ook een gedicht of gezegde zijn dat met je resoneert. In deze stap kies je een anker dat diep met je verbonden is en gebruik je het in combinatie met visualisatie, zelfspraak, houding en gezichtsuitdrukking om een positieve gevoel te creëren en te behouden. De manier waarop je je anker gebruikt, hangt af van wat het is en hoe het met je resoneert.
Bijvoorbeeld, je zou je visualisatieoefening kunnen beginnen door naar een bepaald nummer te luisteren dat je opvrolijkt, of je zou een gedicht of gezegde kunnen opnemen in je zelfspraak om positieve affirmaties te versterken. Als je anker een klein object is, kun je het bij je dragen, of het nu in je zak of tas zit, om het als een tastbare herinnering aan je positieve kracht te gebruiken.
Het concept van het gebruik van een anker is om het te beschouwen als een bron van kracht en positiviteit. Wanneer je interactie hebt met je anker, kan dit een positieve emotionele reactie oproepen en je ondersteunen in het verschuiven van je mindset naar een meer krachtige toestand. Het functioneert als een effectief hulpmiddel om je oefeningen te versterken en de positieve kenmerken die je in jezelf wilt ontwikkelen te accentueren.
Door je anker te gebruiken in combinatie met visualisatie, zelfspraak, houding en gezichtsuitdrukking, versterk je de positieve associaties ermee en integreer je het in je dagelijkse routine. Hoe meer je oefent met het gebruik van je anker, hoe automatischer en effectiever het zal worden om je te helpen bij het bereiken van je positieve kracht en het handhaven van een positieve mindset gedurende de dag.
Experimenteer met verschillende ankers totdat je er een vindt die voor jou werkt. Het belangrijkste is om iets te kiezen waarmee je op een persoonlijk niveau verbonden bent en dat je helpt om je positief en krachtiger te voelen.
Hoe meer je je anker gebruikt, hoe krachtiger het zal worden. Zorg dus dat je het regelmatig gebruikt en het in je dagelijkse routine integreert. Met consistent oefenen, zul je in staat zijn om je anker te gebruiken om je positieve kracht aan te boren wanneer je het nodig hebt.