De laatste stappen naar innerlijke veerkracht
We hebben een reis gemaakt door de verschillende stappen om positieve eigenschappen te versterken en een stevige basis te leggen voor herstel. Nu komen we aan bij de laatste twee stappen van deze reeks, waarin we onze groei en inzichten op de proef stellen.
Deze laatste stappen zijn bedoeld om je te helpen de verbinding te maken tussen je innerlijke kracht en de realiteit van het dagelijks leven. Ze bieden je de tools om zelfs in moeilijke momenten trouw te blijven aan jezelf en je herstelproces voort te zetten.
Ben je er klaar voor om deze stappen te zetten en jouw innerlijke kracht verder te ontwikkelen? Laten we aan de slag gaan!
We zijn nu aangekomen bij de slothoofdstukken van onze reis naar een beter zelfbeeld. In eerdere berichten hebben we verschillende stappen en technieken besproken om meer balans en positiviteit te brengen in de manier waarop we onszelf waarnemen.
Het is essentieel om te onthouden dat het opbouwen van een positief zelfbeeld een voortdurend leerproces is, waarbij regelmatige oefening van de behandelde vaardigheden van groot belang is. Net als bij elke andere vaardigheid vergt het voortdurende inspanning en toewijding om blijvende resultaten te behalen. Dus, wanneer je aan de laatste hoofdstukken van ons werk begint, houd in gedachten dat het regelmatig toepassen van deze vaardigheden de sleutel is tot het bereiken van duurzame positieve veranderingen.
Zodra je je hebt gefocust op een bepaalde vaardigheid of techniek, aarzel dan niet om deze toe te passen op andere gebieden van je leven waar je je beter wilt voelen. De vaardigheden en strategieën die we hebben verkend, zijn veelzijdig en kunnen worden aangepast aan verschillende kwaliteiten of aspecten van ons leven die we willen verbeteren. Terwijl je door deze laatste hoofdstukken gaat, reflecteer dan op hoe je deze technieken kunt integreren in verschillende facetten van je leven om je zelfbeeld verder te verrijken.
Vergeet niet dat het verbeteren van ons zelfbeeld een reis is, en dat het normaal is om onderweg uitdagingen tegen te komen. Wees geduldig met jezelf en vier zelfs de kleinste overwinningen. Met consistente oefening en zelfbewustzijn kun je een meer positief en bekrachtigend zelfbeeld blijven ontwikkelen dat je in alle aspecten van je leven ten goede zal komen.
Laten we dus duiken in deze laatste hoofdstukken en onze zoektocht voortzetten om een gezond en positief zelfbeeld te cultiveren!
Je hebt actief je positieve zelfbeeld versterkt door te oefenen in een neutrale omgeving, waarbij je bewust positieve gevoelens opwekt en vasthoudt. Deze proactieve aanpak stelt je in staat om vaardigheden te ontwikkelen die je kunt toepassen wanneer je geconfronteerd wordt met negatieve emoties of uitdagende situaties.
Er zijn verschillende technieken die je kunt toepassen, en hun effectiviteit kan per persoon verschillen. Voor sommigen is zelfspraak een waardevol hulpmiddel voor het versterken van een positief zelfbeeld. Het gebruik van positieve affirmaties, interne dialogen of motiverende zelfspraak kan bijdragen aan het vergroten van je zelfvertrouwen en het behouden van een optimistische kijk.
Anderen vinden het wellicht effectiever om een anker te gebruiken. Een anker kan elk object, geluid of gebaar zijn dat met positieve emoties is verbonden. Door tijdens je oefening in een neutrale setting bewust een anker te associëren met positieve gevoelens, kun je het inzetten als een trigger om die positieve emoties op te roepen wanneer je in de echte wereld met negativiteit geconfronteerd wordt.
Beeldvorming is een krachtige techniek die je kunt inzetten. Door mentale beelden te creëren van jezelf als succesvol, zelfverzekerd of het bereiken van je doelen, kun je je zelfbeeld verbeteren en positieve emoties opwekken. Visualisatie-oefeningen vormen een krachtig hulpmiddel om je zelfvertrouwen te vergroten en een optimistische houding te behouden.
Daarnaast kan ook je houding en gezichtsuitdrukking een aanzienlijke invloed op je zelfbeeld uitoefenen. Rechtop staan, glimlachen en oogcontact maken straalt niet alleen vertrouwen en positiviteit uit naar anderen, maar ook naar jezelf. Het toepassen van positieve lichaamstaal kan bijdragen aan een sterker en positiever zelfbeeld.
Het is belangrijk om te experimenteren en te ontdekken welke technieken het beste voor jou werken. Iedereen is uniek, en verschillende methoden kunnen voor verschillende mensen anders uitpakken. Door deze technieken actief te verkennen en te oefenen in een neutrale omgeving, kun je een toolkit ontwikkelen met strategieën om een positief zelfbeeld te behouden en negatieve emoties of situaties in het dagelijks leven effectief te beheren.
Onthoud dat het bouwen aan een positief zelfbeeld een reis is, en dat consistent oefenen en zelfbewustzijn kunnen leiden tot langdurige positieve verandering.
Het kost tijd en moeite om je zelfbeeld te veranderen, dus ontmoedig je niet als je niet meteen resultaten ziet.
Praat tegen jezelf zoals je tegen een vriend zou praten die worstelt met hun zelfbeeld.
Iedereen heeft sterke punten, dus neem wat tijd om ze te identificeren en te vieren.
De mensen met wie je tijd doorbrengt hebben een grote impact op je zelfbeeld, dus zorg ervoor dat je omringd bent met mensen die je opbeuren.
Als je het moeilijk vindt om je zelfbeeld op eigen houtje te verbeteren, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Een therapeut kan je helpen om de wortel van je negatieve zelfbeeld te identificeren en strategieën te ontwikkelen om het te overwinnen.
Gezonde manieren vinden om je gevoelens te uiten, zoals praten met een vertrouwde vriend(in), schrijven in een dagboek of creatieve activiteiten zoals schilderen of dansen.
Soms kan een pauze van de situatie je helpen om te kalmeren en weer perspectief te krijgen. Dit kan inhouden dat je gaat wandelen, diepe ademhalingsoefeningen doet of een kalmerende activiteit onderneemt zoals lezen of naar muziek luisteren.
Probeer de situatie vanuit een ander perspectief te bekijken. Vraag jezelf af of er positieve aspecten of lessen zijn die je ervan kunt leren. Dit kan je helpen om je meer in controle te voelen en minder overweldigd door negatieve emoties.
Zelfacceptatie is het vermogen om van jezelf te houden en jezelf te waarderen om wie je bent, met alle gebreken.
Jezelf leren accepteren is een essentieel onderdeel van het ontwikkelen van een positief zelfbeeld en het behouden van een goede geestelijke gezondheid.
Erken dat het normaal is om je te voelen zoals je je voelt en sta jezelf toe om die emoties te ervaren zonder oordeel.
Maak een lijst van je positieve eigenschappen en prestaties en herinner jezelf daar regelmatig aan.
Richt je op de aspecten van jezelf die je niet kunt veranderen, zoals je fysieke verschijning of ervaringen uit het verleden, en leer ze te accepteren als onderdeel van wie je bent.
Behandel jezelf met vriendelijkheid en begrip wanneer je fouten maakt of tegenslagen ervaart. Dit kan je helpen een positiever zelfbeeld te ontwikkelen en gevoelens van zelfkritiek te verminderen.
Het is belangrijk om stil te staan bij onze positieve eigenschappen omdat het ons helpt een gevoel van eigenwaarde, veerkracht en een sterk identiteitsgevoel op te bouwen.
Door na te denken over onze positieve eigenschappen kunnen we beter begrijpen wie we zijn en wat ons uniek maakt. Deze kennis kan vervolgens worden gebruikt om zelfvertrouwen, veerkracht en een sterker gevoel van eigenwaarde op te bouwen. Hier zijn enkele manieren om na te denken over je positieve eigenschappen:
Door na te denken over onze positieve eigenschappen, kunnen we beter begrijpen wie we zijn en wat ons uniek maakt. Deze kennis kan vervolgens worden gebruikt om zelfvertrouwen, veerkracht en een sterker gevoel van eigenwaarde op te bouwen. Hier zijn enkele manieren om na te denken over je positieve eigenschappen:
Nadenken over onze positieve kenmerken is een belangrijk onderdeel van onze persoonlijke groei en ontwikkeling.
Het is belangrijk om trots op jezelf te zijn omdat het je helpt om zelfvertrouwen, veerkracht en een positief zelfbeeld op te bouwen.
Schrijf ze op in de juiste rijen op basis van de sterkte van het negatieve gevoel.
Bijvoorbeeld, een specifieke gebeurtenis kan zijn 'Negatieve feedback krijgen van mijn baas' terwijl een meer algemene situatie kan zijn 'In een groep vreemden zijn'
Onthoud dat deze oefening niet bedoeld is om te blijven hangen in negatieve gevoelens, maar om triggers te identificeren en manieren te vinden om ze aan te pakken. Het kan een nuttig hulpmiddel zijn bij het ontwikkelen van een positiever zelfbeeld en het verbeteren van het algehele welzijn.
Vul jouw triggers in de lijst hieronder. Het kan natuurlijk zijn dat je niet in alle vakjes een situatie of gebeurtenis kunt opschrijven, dit is absoluut geen probleem.
Lijst met triggers:
Als er ruzie is.
Als ik lieg.
Als ik drugs gebruik.
Als mijn huis slordig is.
Als ik afspraken niet nakom.
De volgende stap is om deze negatieve invloeden te neutraliseren en jezelf een positiever zelfbeeld te geven.
In deze volgende stap zullen we werken aan het versterken van je positieve zelfbeeld met behulp van visualisatie, zelfspraak, houding en verankeringstechnieken. Nadat je een positief gevoel hebt gevestigd, zullen we aan een situatie denken die je normaal gesproken negatief laat voelen. Tijdens dit proces zul je dezelfde houding aanhouden en je positieve kwaliteiten gebruiken om je te distantiëren van je negatieve zelfbeeld.
Triggers kunnen ook specifieke gedachten, gevoelens of herinneringen zijn.
Deze oefening is bedoeld om te voorkomen dat je negatieve gevoelens je positieve zelfbeeld overweldigen. Het kan in het begin een uitdaging zijn, maar oefen en herhaal het proces om jezelf te versterken.
Er kunnen ook situaties zijn waarin je een echte fout hebt gemaakt en het begrijpelijk is om zelftwijfel of spijt te voelen. In deze gevallen gaat de oefening over het erkennen dat de fout je zelfbeeld niet definieert. Een nuttige gedachte zou kunnen zijn: "Ik heb een fout gemaakt, maar ik ben nog steeds competent in mijn werk"
De komende weken zul je Stap 6 oefenen. Begin met het herinneren van je positieve gevoel door middel van visualisatie, zelfspraak, houding, gezichtsuitdrukking en verankeringstechnieken. Probeer dan een van je triggers te herinneren die normaal gesproken een negatief gevoel produceert, terwijl je je positieve kwaliteiten in gedachten houdt.
Met consistent oefenen zul je immuun worden voor je negatieve triggers. Je zult in staat zijn om een positief zelfbeeld te behouden, zelfs in moeilijke situaties.
Logboek voor het voelbaar maken van positieve zelfbeeld/tegenthema:
- 09:25
-
-
-
-
- Op het werk
-
-
-
-
- ja
-
-
-
-
- Zelf heb ik nauwelijks iets negatiefs om aan te denken, die echt een moeilijk gevoel oproept. Maar ik voel me wel positief nou.
-
-
-
-
De laatste stap in het proces van zelfbeeldverbetering is leren hoe je negatieve gedachten kunt tegengaan met een positief zelfbeeld. Door dit te doen, kunnen mensen een positieve kijk behouden, zelfs wanneer ze geconfronteerd worden met negatieve triggers.
Dit is cruciaal voor het opbouwen van zelfvertrouwen en het bereiken van persoonlijke doelen.
Herken eerst de specifieke gedachte of situatie die negatieve gevoelens oproept.
Visualiseer of herinner je een tijd waarin je je zelfverzekerd en capabel voelde. Dit kan een ervaring uit het verleden zijn of een toekomstig doel waar je naartoe werkt.
Zeg tegen jezelf affirmaties zoals "Ik ben capabel" "Ik ben het waard" of "Ik kan dit"
Sta of zit rechtop, met je schouders naar achteren en je hoofd opgeheven. Hierdoor voel je je zelfverzekerder en heb je meer controle.
Associeer een woord, zin of fysiek gebaar met positieve gevoelens. Dit kan je helpen om in een positieve gemoedstoestand te blijven.
Zoals met elke vaardigheid is regelmatig oefenen de sleutel. Probeer meerdere keren per dag negatieve gedachten te pareren met een positief zelfbeeld.
Naarmate je je meer op je gemak voelt met de techniek, begin het dan te gebruiken in verschillende situaties waarin je typisch negatieve zelfpraat ervaart.
We zijn nu aangekomen bij de laatste stap in ons proces om je zelfbeeld te verbeteren. In de vorige oefeningen heb je geleerd hoe je negatieve gedachten kunt vermijden door eerst je gedachten te richten op een positief gevoel, gevolgd door een situatie die je normaal gesproken negatief beïnvloedt. Je hebt technieken zoals visualisatie, zelfspraak, lichaamshouding en verankering toegepast om de negatieve emoties te weerstaan.
In deze stap zullen we de volgorde omdraaien. We starten met het oproepen van een negatief gevoel en schakelen vervolgens over naar een positief zelfbeeld. Dit zal je helpen om te leren omgaan met negatieve gedachten, wanneer deze zich voordoen.
Om dit te bereiken, vraag je jezelf een situatie voor die je een verdrietig gevoel over jezelf geeft. Je kunt dit gevoel oproepen door jezelf in een lastige situatie te verplaatsen, negatieve zelfspraak te hanteren en een onzekere houding aan te nemen.
Zodra de negatieve emoties zijn opgekomen, ga je over op het aannemen van een positief zelfbeeld. Dit kun je bereiken door te denken aan een positieve situatie, een zelfverzekerde lichaamshouding aan te nemen, positieve zelfspraak te gebruiken of je verankerings techniek in te zetten.
Alle technieken uit de voorgaande hoofdstukken worden ingezet om je te ondersteunen in het ervaren en vasthouden van positieve gevoelens. Deze vaardigheden zijn niet alleen bedoeld voor gebruik in de vertrouwdheid van je huis, maar ook voor toepassing in het dagelijks leven, in diverse situaties waarin je jezelf negatief kunt zien.
Stel je bijvoorbeeld voor dat je een presentatie op je werk moet geven en je je nerveus voelt. Dan kun je de technieken die je hebt geleerd toepassen om je te transformeren naar een positief zelfbeeld van iemand die een zelfverzekerde en boeiende presentatie geeft.
Bij het toepassen van deze technieken in alledaagse situaties, vooral buitenshuis, kan het nodig zijn om wat aanpassingen te maken. Bijvoorbeeld, tijdens het winkelen kun je misschien niet altijd een zelfverzekerde houding aannemen of muziek als anker gebruiken tijdens een gesprek. In dergelijke gevallen is het cruciaal om een sterke, maar subtiele houding te behouden.
De komende weken zul je Stap 7 oefenen, eerst door aan een negatief gevoel te denken en dan door het te counteren met een positief zelfbeeld. Je zult ook beginnen deze vaardigheden in real-life situaties te gebruiken.
Het is handig om deze oefeningen van tevoren te plannen, anders is het gemakkelijk ze te vergeten. Het hoeft niet een lang proces te zijn, probeer het gewoon een paar keer per dag te doen.
Zeg tegen jezelf dingen als "Ik ben competent" "Ik ben het waard" en "Ik kan dit doen"
Met oefening zul je in staat zijn om deze technieken snel en effectief te gebruiken om negatieve gedachten met positief zelfbeeld te counteren. Dit zal je helpen je zelfvertrouwen en zelfbeeld te verbeteren, en het zal het gemakkelijker maken voor je om je doelen te bereiken.
Logboek voor het voelbaar maken van positieve zelfbeeld/tegenthema:
- 10:30
-
-
-
-
- Op het werk
-
-
-
-
- ja
-
-
-
-
- Nu heb ik de lijst van triggers gebruikt om bepaalde herinneringen op te roepen. Dat werkte een stuk beter.
-
-
-
-
De vier hoofdstukken die we hebben besproken, hebben een uitgebreide overzicht gegeven van de stappen die nodig zijn om het zelfbeeld te verbeteren.
De hoofdstukken hebben ook praktische oefeningen en tips gegeven om deze technieken in de praktijk te brengen. Deze oefeningen kunnen dagelijks worden gebruikt om het zelfbeeld te verbeteren en een positiever perspectief op het leven te creëren.
Het is belangrijk te onthouden dat deze reis een voortdurend proces van leren en groeien is. Er zullen momenten zijn dat je terugvalt in oude patronen van negatief denken. Als je echter de technieken die je hebt geleerd blijft oefenen, zul je uiteindelijk blijvende positieve verandering zien.
Hier zijn nog enkele waardevolle tips voor het evalueren van je vooruitgang:
Wanneer je je vooruitgang evalueert, zorg er dan voor dat je specifiek en concreet bent over de dingen die je hebt bereikt. Dit maakt het gemakkelijker om je ontwikkeling te volgen en te herkennen.
Bijvoorbeeld, in plaats van alleen te zeggen dat je jezelf beter voelt, zou je kunnen aangeven:
"Ik ben in staat om negatieve zelfspraak effectiever te betwisten" of "Ik ben in staat om een meer zelfverzekerde houding in sociale situaties te handhaven"
Dit helpt niet alleen bij het evalueren van je voortgang, maar motiveert je ook om verder te gaan.
Het vergt tijd en inspanning om blijvende positieve veranderingen in je leven waar te nemen en te ervaren. Laat je niet ontmoedigen als je niet meteen resultaten ziet, want groei gebeurt niet altijd van de ene op de andere dag. Blijf gewoon de technieken en strategieën toepassen die je hebt geleerd, en met de tijd zul je uiteindelijk de vooruitgang kunnen zien die je zo hard hebt gewerkt om te bereiken.
Iedereen loopt tegen obstakels en tegenslagen aan onderweg, en het is volkomen normaal om niet altijd perfect te presteren. Als je een tegenslag ervaart, wees dan niet te hard voor jezelf; het is belangrijk om mild en begripvol te zijn. Sta jezelf toe om te falen en leer van die ervaringen. Pak jezelf gewoon op, reflecteer op wat je hebt geleerd, en ga door. Elk stapje, hoe klein ook, is een stap in de goede richting.
Ik hoop dat deze evaluatie nuttig is. Onthoud dat de reis naar een positief zelfbeeld een voortdurend proces is, maar met consistent oefenen kun je blijvende positieve verandering bereiken.
Laten we nu een moment nemen om na te denken over wat je hebt geleerd en hoe we verder kunnen gaan.
Zelfspraak
Door in het moment te leven, ik geniet meer.
Ja, een beetje op sociaal gebied, ik bleef gelukkig hoop en vastberadenheid houden
Iets positiever zelfbeeld, en minder last van dingen uit het verleden.
Ja, nieuwe muziek blijven ontdekken.
Dat ik al een tijdje bezig met zelfspraak.
Werken aan mijn blog, en de hulp van AI.
Door elke dag iets positiefs te zien, daardoor ga ik me vrolijker voelen.
Dat mijn lichaamshouding soms onzeker is, maar dat maakt me niet zoveel uit.
Werken aan mijn blog om het online te houden.
Sterker worden in bepaalde situaties.
Het stukje bewustwording en de handvatten.
Toepassen van inbeelden en zelf spraak.
Discipline huiswerk bijhouden.
Proberen het positieve van dingen te blijven inzien.
Hieronder staan enkele vragen die je kunt stellen over jezelf om je te helpen om je sterke punten te zien. Stel jezelf de vragen en noteer de antwoorden zorgvuldig.
Het is belangrijk om jezelf elke dag met liefde en zorg te behandelen.
Denk eraan om dit te doen voor je uit de bedsteden klimt, voordat je iets anders doet of iemand anders bent.
Het is van groot belang om bewuste tijd vrij te maken voor reflectie en je inzichten vast te leggen terwijl je deze vragen overdenkt. Deze gewoonte kan de lessen die je hebt opgedaan verankeren en je helpen een helder plan te ontwikkelen voor je toekomstige zelfverbetering. Door regelmatig stil te staan bij wat je hebt geleerd en deze kennis te documenteren, geef je jezelf de mogelijkheid om niet alleen je voortgang te volgen, maar ook om je gedachten en gevoelens te ordenen. Het terugblikken op je vooruitgang en ervaringen kan een krachtige methode zijn om positieve veranderingen te versterken en gebieden te identificeren die wellicht meer aandacht behoeven. Dit proces van zelfreflectie kan je tevens voorzien van nieuwe perspectieven en inzichten die je kunt gebruiken om je doelen te herzien en bij te stellen.
Wanneer je aan deze voortdurende reis van zelfverbetering begint, is het belangrijk om regelmatig stil te staan bij je groei en jezelf te evalueren. Het is waardevol om momenten in te lassen waarin je je successen viert, je prestaties erkent en de gebieden herkent waarin je verder kunt ontwikkelen. Deze zelfevaluatie biedt je niet alleen de kans om trots te zijn op wat je hebt bereikt, maar het versterkt ook je motivatie om door te gaan. Bedenk dat zelfverbetering een voortdurend proces is dat toewijding, zelfbewustzijn en geduld met jezelf vraagt. Het is daarnaast essentieel om te onthouden dat iedereen zijn eigen tempo heeft in deze reis; wees daarom zacht voor jezelf en sta open voor de lessen die deze reis met zich meebrengt.
We wensen je veel succes op je pad naar een positiever zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. Vergeet niet om vriendelijk voor jezelf te zijn, je voortgang te vieren en continu te streven naar persoonlijke groei. Je hebt de kracht om je zelfbeeld vorm te geven en een vervullender leven te leiden. Blijf volhouden!
Hier zijn enkele aanvullende tips voor reflectie:
Reflectie is een krachtige manier om meer te weten te komen over jezelf en je te ontwikkelen. Door regelmatig terug te kijken op je voortgang en ervaringen, krijg je niet alleen inzicht in wie je bent, maar ook in hoe ver je bent gekomen. Dit proces stelt je in staat om je groei vast te houden en nieuwe gebieden van ontwikkeling te identificeren die misschien nog niet eerder onder je aandacht zijn gekomen. Het is als een kompas dat je de richting aangeeft waarin je verder wilt gaan in je persoonlijke ontwikkeling.
Nu komt het aan op implementeren! Eerst voltooi je de stappen die je hebt vastgesteld en zorg je voor de benodigde hulp van anderen. Het inschakelen van ondersteuning kan cruciaal zijn; anderen kunnen je niet alleen aanmoedigen, maar ook waardevolle inzichten en perspectieven bieden die je zelf misschien over het hoofd ziet.
De bovenstaande suggesties kunnen je helpen om je negatieve mindset te veranderen en je te richten op je sterke punten en mogelijkheden. Het is belangrijk om jezelf te herinneren aan wat je goed kunt en aan de successen die je hebt behaald, hoe klein ze ook mogen lijken.
Begin met kleine stappen en vergroot geleidelijk de impact van deze veranderingen op je leven. Denk bijvoorbeeld aan het stellen van haalbare doelen of het dagelijks reflecteren op één positieve ervaring. Ga je eigen gang en wees geduldig met jezelf, want het omarmen van een positief zelfbeeld is geen race, maar een zorgvuldig proces dat tijd, aandacht en consistentie vereist. Onthoud dat elk stapje dat je neemt bijdraagt aan je ontwikkeling, en dat het de moeite waard is om dit proces te omarmen, ongeacht de uitdagingen die je tegenkomt.
Wanneer we onze positieve kwaliteiten en karaktertrekken beseffen, kunnen we ons verdiepen in deze kanten van onszelf en zo onze zelfvertrouwen en zorgeloosheid vergroten.
Door onze sterke punten te herkennen, leren we beter onszelf kennen en kunnen we onze prioriteiten en doelen beter definiëren.
Wanneer we onze positieve eigenschappen delen met anderen, kunnen we meer empathie en samenwerking creëren, waardoor onze relaties sterker worden.
In het werkelijk leven kunnen we onze sterke punten inzetten om betere prestaties te leveren en promoties te behalen.
Een gevoel van eigenwaarde en positiviteit is essentieel voor onze geestelijke gezondheid en geluk.
Schrijf een lijst van dingen die je van jezelf houdt of sterke punten denkt dat je hebt.
Vraag familie, vrienden of collega's om feedback te geven over je sterke punten.
Denk na over momenten waar je trots op was en hoe je dat hebt bereikt.
Denk na over je doelen en dromen en hoe je je sterke punten kunt inzetten om ze te bereiken.
Probeer nieuwe dingen en ontdek nieuwe kanten van jezelf door te experimenteren en leer jezelf nieuwe vaardigheden.
Denk aan oude successen, ervaringen en complimenten die je hebt gekregen. Deze herinneringen kunnen helpen om jezelf te overtuigen van je eigen waardering. - Bepaalde dingen of mensen die je tegenkomt kunnen ook geïnspireerd raken door jouw positieve kwaliteiten en hoe je doet. Deze reacties kunnen je helpen om te beseffen hoeveel je waard is.