Hoofdstuk 7. Tips tegen blowen.
Als je hebt besloten om te stoppen met het roken van cannabis, gefeliciteerd met het nemen van de eerste stap naar een gezondere levensstijl. Stoppen met het roken van cannabis is niet gemakkelijk, maar met voorbereiding en toewijding kan het worden gedaan.
Kies een specifieke datum waarop je wilt stoppen met het roken van cannabis. Dit zal je helpen om je mentaal voor te bereiden en geeft je een duidelijke deadline om naar toe te werken.
Wees je bewust van wat je aanzet om cannabis te roken. Is het stress, verveling of sociale situaties? Als je je triggers hebt geïdentificeerd, kun je een plan maken om ze te vermijden of ermee om te gaan.
Het is belangrijk om een ondersteuningssysteem te hebben als je wilt stoppen met het roken van cannabis. Dit kunnen vrienden, familie of een ondersteuningsgroep zijn. Je kunt ook praten met je zorgverlener voor advies en bronnen.
Vervang het roken van cannabis door gezondere gewoonten zoals lichaamsbeweging, meditatie of hobby's. Dit kan helpen om afleiding te bieden van de drang om cannabis te roken en je algehele gezondheid en welzijn te verbeteren.
Onthoud dat stoppen met het roken van cannabis een proces is en dat het mogelijk meerdere pogingen vereist voordat je slaagt. Wees vriendelijk voor jezelf en vier je vooruitgang. Met doorzettingsvermogen en vastberadenheid kun je je doel bereiken om cannabisvrij te worden.
Weet dat je niet alleen bent. Vele mensen stoppen elk jaar met het roken van cannabis. Er is hulp beschikbaar en je kunt het doen.
Het is cruciaal om te begrijpen dat stoppen met blowen een ingrijpende wijziging is. Wanneer je gewend bent om dagelijks, wekelijks of op bepaalde momenten hasj of wiet te gebruiken, zul je op die momenten iets missen. Als je cannabis gebruikte om negatieve gedachten of gevoelens te verlichten, moet je nu een alternatieve manier vinden om hiermee om te gaan.
Het is belangrijk om te beseffen dat deze significante veranderingen invloed kunnen hebben op je dagelijkse routines. Je legt de lat hoog voor jezelf en verwacht dat dit je gemakkelijk afgaat.
Dit is een waardevol en bewonderenswaardig doel.
Toch is het verstandig om vooraf stil te staan bij de mogelijkheid dat je plannen mogelijk niet lukken. Als je een keer struikelt, is dan je hele plan tevergeefs? Heeft het dan nog wel zin om door te gaan met je stoppoging? Hoe ga je om met deze teleurstelling en hoe vind je de motivatie om weer verder te gaan?
Het is van groot belang te beseffen dat verlangens naar drugs of alcohol een normaal onderdeel zijn van het herstelproces en niet eeuwig aanhouden. Wanneer je een verlangen ervaart, is het nuttig om je aandacht te richten op iets anders, zoals een wandeling maken, bewust ademhalen of je favoriete hobby uitoefenen. Afleiding kan helpen de intensiteit van deze verlangens te verminderen en ervoor zorgen dat je ze zelfs compleet vergeet.
Een andere effectieve strategie is om triggers zoveel mogelijk te vermijden. Dit kan inhouden dat je locaties of mensen die je met drugsgebruik associeert, links laat liggen, of nieuwe manieren vindt om je vrije tijd door te brengen zonder drugs. Het ontwikkelen van gezonde copingmechanismen, zoals mindfulness meditatie, lichaamsbeweging of tijd doorbrengen met ondersteunende vrienden en familie, kan ook bijdragen aan het beheersen van verlangens.
Vergeet niet dat verlangens tijdelijk zijn en beheersbaar kunnen worden gemaakt met de juiste tools en ondersteuning. Aarzel niet om contact op te nemen met een counselor of een ondersteuningsgroep om effectieve strategieën te ontwikkelen voor het omgaan met verlangens en het voorkomen van terugval.
Schaamte en schuldgevoelens kunnen krachtige emoties zijn die je kunnen belemmeren in je vooruitgang en het bereiken van je doelen. Het is echter essentieel om te beseffen dat deze gevoelens een natuurlijk aspect van de menselijke ervaring vormen en kunnen fungeren als drijfveren voor groei en verandering.
Een effectieve manier om met schaamte en schuldgevoelens om te gaan, is door zelfcompassie te cultiveren. In plaats van jezelf te straffen voor fouten uit het verleden, is het beter om jezelf met vriendelijkheid en begrip te behandelen. Erken dat iedereen fouten maakt en dat het volkomen normaal is om jezelf te vergeven.
Daarnaast is het waardevol om te leren van je fouten. Neem de tijd om te reflecteren op wat er is gebeurd en probeer de triggers en onderliggende redenen te achterhalen die hebben geleid tot je gedrag. Dit kan je helpen om veranderingen in je leven aan te brengen, zodat je soortgelijke fouten in de toekomst kunt vermijden.
Het maken van goedmaken is ook een cruciaal element in het omgaan met schaamte en schuldgevoelens. Als je iemand hebt gekwetst, kan het aanbieden van je excuses en het herstellen van de situatie helpen om je schuldgevoel te verlichten en het vertrouwen in je relaties te herstellen.
Bovendien is het belangrijk om steun te zoeken bij anderen. Praat met een vertrouwde vriend of familielid, of overweeg professionele hulp van een therapeut of counselor. Het delen van je gevoelens met iemand die je vertrouwt, kan helpen om de last van schaamte en schuldgevoelens te verlichten.
Houd in gedachten dat het proces van genezing van schaamte en schuldgevoelens tijd en inspanning vereist, maar het is mogelijk om vooruit te komen en een vervullend leven te leiden. Door zelfcompassie te ontwikkelen, te leren van je fouten, goed te maken en steun te zoeken, kun je deze uitdagende emoties overwinnen en een positiever en bevredigender leven realiseren.
Als je je schaamt voor je cannabisgebruik, besef dan dat je niet de enige bent met een cannabisprobleem. Van alle illegale drugs wordt cannabis het meest gebruikt.
Volgens schattingen die in 2005 zijn gemaakt, zijn er ongeveer 85.000 mensen die (bijna) dagelijks cannabis gebruiken.
Door hulp te zoeken, kun je werken aan je herstel en doe je iets positiefs met je schuldgevoel.