Blog Post

Reisadvies

De Weg Naar Herstel,  hoofdstuk 10, 'Reisadvies'

De weg naar herstel is een reis vol met talloze afslagen en omwegen. Soms is het noodzakelijk om even om te draaien en geheel opnieuw te beginnen, alsof we een frisse start nodig hebben. We hebben geprobeerd in een rechte lijn van de ene bestemming naar de andere te navigeren, maar het leven houdt zich vaak niet aan ons strakke schema. We hebben momenten van stilte en rust ervaren, waarin we even konden ademhalen, en tegelijkertijd zijn er ook perioden geweest van plotselinge en snelle veranderingen die ons veel moeite kostten om te verwerken. Het harde werk dat we hebben verricht kan ons soms zo uitgeput achterlaten dat we het gevoel hebben dat we op onze laatste benen lopen en er nauwelijks nog energie overblijft om verder te gaan.


Het is dan ook echt tijd voor een welverdiende pauze.


In onze drukke levens is het van essentieel belang dat we de tijd nemen om voor onszelf te zorgen en momenten van ontspanning in te plannen. Dit geeft ons de kans om zowel ons lichaam als onze geest opnieuw op te laden. Dit hoofdstuk benadrukt het belang van het nemen van pauzes en het herstellen van de balans in ons leven. Door proactief voor onszelf te zorgen en de juiste balans te vinden, kunnen we voorkomen dat we in de gevarenzone terechtkomen. Wanneer we onze snelheid wat verminderen en elk klein succesje vieren, ontdekken we dat het dagelijkse werk van herstel veel makkelijker is om mee om te gaan.


  • Hier zijn enkele waardevolle tips voor het nemen van pauzes en het opladen van je energie:


Neem de tijd om te ontspannen:  Dit kan zo simpel zijn als een kort dutje doen, een goed boek lezen, een verkwikkende wandeling maken of zelfs gewoon even helemaal niets doen en genieten van de rust om je heen.


+ Doe iets leuks:  Dit moet iets zijn dat je echt leuk vindt, zoals sporten, lekker muziek luisteren, tijd doorbrengen met dierbaren of het uitproberen van iets totaal nieuws dat je altijd al hebt willen doen.


+ Neem een pauze van je telefoon en computer:  Deze apparaten kunnen ons soms overprikkelen en ons uit onze gedachten halen, waardoor we ons nog vermoeider voelen.


+ Zorg goed voor je lichaam:  Eet voedzaam, zorg voor voldoende slaap en probeer regelmatig te bewegen om je energieniveau op peil te houden. Luister aandachtig naar je lichaam. Als je moe bent, gun jezelf rust en herstel.


+ Vraag om hulp als je die nodig hebt: Er zijn veel mensen die je kunnen helpen bij je herstel, zoals je familie, vrienden, therapeuten en steungroepen.


Herstel is een proces, geen doel. Er zullen ups en downs zijn. Het is belangrijk om geduld met jezelf te hebben en pauzes te nemen wanneer je die nodig hebt. Op die manier kun je je herstelproces zo goed mogelijk ondersteunen.


Ontspannen en Kalmeren

Als we willen herstellen van stress, moeten we actief zijn en ons leven aangaan. We moeten ons richten op het creëren van een betekenisvol leven. Door middel van sociale verbindingen, betekenisvol werk, en activiteiten die ons plezier geven, kunnen we ons concentreren op onze groei en ontwikkeling. In plaats van te wachten tot stressvolle periodes voorbij zijn, moeten we leren omgaan met stress, en het gebruiken als een kans om te groeien en te veranderen.

Het herstelproces kan stressvol zijn, omdat we onze grenzen verleggen. Dagelijkse uitdagingen en veranderingen die komen met herstel, kunnen stress toevoegen aan ons leven. We moeten leren accepteren dat stress een onvermijdelijk onderdeel van ons leven is en dat een bepaalde hoeveelheid stress ons kan motiveren. Echter, teveel stress kan negatieve gevolgen hebben. We kunnen leren omgaan met stress en actie nemen wanneer we merken dat onze relaties of emotionele welzijn onder druk komen te staan.

Wanneer we teveel stress hebben, kunnen we ons voelen alsof we voortdurend op onze tenen lopen, of erg moe zijn. We denken teveel na en kunnen onze gedachten niet uitzetten. We kunnen een knoop in onze maag voelen, of moeite hebben met helder denken en concentratie. Spanning en stress zijn onaangename gevoelens, maar gelukkig herkennen veel mensen deze symptomen van stress. Het zijn algemene gevoelens en geen symptomen van onze mentale moeilijkheden. Gelukkig zijn er makkelijke manieren om te ontspannen en weerstand te bieden tegen stress en spanning.

Ons vermogen om te denken helder en rationeel wordt belemmerd. Stress kan ook leiden tot lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, maagproblemen en vermoeidheid. Het is belangrijk om te herkennen wanneer we te veel stress ervaren en actie te ondernemen om deze te verminderen. Er zijn veel manieren om te ontspannen en stress te verminderen, zoals oefening, mindfulness, en het nemen van tijd voor onszelf. Het is belangrijk om regelmatig deze stress management technieken toe te passen om onze mentale en fysieke gezondheid te behouden.

  • Wat voor dingen voel jij als je teveel stress hebt?


'Wanneer ik teveel stress heb, voel ik me vaak als of ik op mijn tenen loop, of erg moe ben. Ik kan mijn gedachten niet uitzetten en denk constante na. Ik voel een knoop in mijn maag of heb moeite met helder denken en concentreren. Spanning en stress zijn onaangename gevoelens, maar gelukkig herken ik deze symptomen. Het zijn algemene gevoelens en geen symptomen van mentale moeilijkheden. Gelukkig zijn er makkelijke manieren om te ontspannen en weerstand te bieden tegen stress en spanning'

Als we stress herkennen en ermee omgaan, kunnen we attitudes en gedrag ontwikkelen die ons helpen ermee om te gaan. Hierdoor kunnen we onze stress tijdelijk verminderen als we het gevoel krijgen dat we overspoeld worden. Met stressmanagement gaat het om het herkennen van stress en effectief omgaan ermee. Er zijn verschillende hulpmiddelen die we kunnen gebruiken, zoals het stellen van doelen, het aangaan van uitdagingen en het aannemen van nieuwe rollen.

In dit deel van het boek bespreken we verschillende manieren om te ontspannen tijdens stressvolle situaties. Deze technieken zijn eenvoudig en vereisen weinig tot geen voorbereiding. Probeer een van deze oefeningen uit en geef het de tijd om te werken. Houd er rekening mee dat ontspanning een natuurlijk proces is en dat het oefening vereist om het toe te passen in het dagelijks leven.


Ademhaling Oefeningen

Ademen heeft een grote invloed op onze ziel, ons lichaam, en onze stemming. Door alleen aandacht te geven aan ademhaling, zonder het te veranderen, kunnen we ontspannen.


  • Hierna volgen een paar makkelijke oefeningen die je kan gebruiken snel te ontspannen.
1.   Yogatechniek


Deze ademtechniek werkt als natuurlijke verdover, gebruik het wanneer je ontzet bent, of wanneer je spanning in je lichaam voelt.


+ Ga eerst zitten met rechte rug. Zet het puntje van je tong achter de rand van je voortanden.


+ Uitademen gaat door je mond, voorbij je tong. Je kan je lippen tuiten wanneer nodig.


+ Adem uit door je mond en maak een 'woesjh'-geluid.


+ Nu sluit jij je mond, en adem in door je neus, en tel tot vier in je hoofd.


+ Hou je adem in voor een paar seconden.


+ Adem uit in een aantal seconden door je mond en maak een 'woesjh'-geluid.


+ Dit is één adem, in één cyclus.


+ Nu sluit jij je mond, en adem in door je neus, en tel tot vier in je hoofd.


+ Hou je adem in voor een paar seconden.


+ Adem uit in een aantal seconden door je mond en maak een 'woesjh'-geluid.


+ Herhaal dit.

2.   Twee-Staps-Ademen


+ Zit rechtop, adem in door je neus en vul de bodem van je longen.


+ Vervolgens blijf je in ademen, om meer adem in je longen te krijgen, en vul de bovenste gedeelte van je longen.


+ Adem langzaam uit.


+ Visualiseer dat je de spanning uitademt.


+ Herhaal dit drie tot vijf keer.

Probeer één van deze technieken.

  • Hoe voelde jij je naderhand? Voelde jij je meer ontspannen?


Voelde me goed.

Simpele technieken en oefeningen kunnen helpen ontspannen, en helpen van de spanning af die we voelen. Er zijn veel oefeningen die je kan gebruiken. Door het bewust te zijn van je ademhaling, heb je een waardevol hulpmiddel om beter te voelen. En het kost maar een paar minuten tijd!


Spier Ontspanning

Hierna zijn drie methodes om de spanning in je lichaam en spieren te ontspannen. En vastzittende energie te laten stromen.

1.   Spanning en ontspanning.


+ Span je spieren aan die je wilt ontspannen, bijvoorbeeld je rugspieren, heel strak aan.


+ Concentreer je met de aandacht op de gespannen spieren.


+ Voel de spanning.


+ Nou ontspan je spieren compleet.


+ Voel hoe de ontspanning stroomt door je voorheen gespannen spieren.


+ Doe dit vijf tot zes keer.

2.   Bodyscan.


+ Scan in je gedachten alle spieren in je lichaam, van de top van je oren tot je tenen. (vergeet niet je schedel en kaak)


+ Wanneer je bij een spier komt die spanning heeft, gebruik dan je gedachtes het compleet lam en ontspannen te denken.


+ Deze techniek heeft wat oefening nodig, maar kan erg effectief zijn.


+ Forceer niks, laat het gewoon gebeuren.

3.   Lappenpop.


+ Doe een korte ademhalingsoefening.


+ Beeld je in een lappenpop te zijn.


+ Of gebruik een ander beeld, zoals een kat die ligt in de zon, of boter dat smelt op toast.


+ Voel hoe je hoofd en lichaam ontspant.


+ Je lichaam is totaal ontspannen, als je langs alle spieren gaat in je lichaam.


Er zijn veel methodes die je kan gebruiken om te ontspannen. Bijvoorbeeld: massages, aromatherapie, zelfhypnose, of een bubbelbad. Er is een manier om te ontspannen voor iedereen. Probeer ze en ontdek welke voor jou werkt.


  • Kies één van deze technieken en probeer ze uit. Lukte het je spieren te ontspannen? Hoe voelde het?


Goed


Het doen van ontspanningsoefeningen alleen maar één of twee keer doen heeft niet veel effect op stress. Maar als je de tijd neemt en ze oefent, maak jij ze eigen. Onze lichaam en geest onthoudt ze beter. We kunnen ontspanning in ons dagelijks leven inbouwen, en hulp zoeken als we dat nodig hebben.


  • Welke technieken gebruik jij om te ontspannen? Hoe heb jij er voordeel bij?


Twee stap ademen, voel me er lekker bij.




In dit deel van het boek behandelen we hoe we balans kunnen vinden in ons leven, een essentiële vaardigheid die ons helpt om de complexiteit van ons dagelijkse bestaan te navigeren. We leren hoe we onze behoeften kunnen identificeren en hoe we erop kunnen inspelen, zodat we niet alleen reageren op wat er om ons heen gebeurt, maar ook proactief onze levenskwaliteit kunnen verbeteren. We ontdekken de waarde van het stellen van prioriteiten en hoe deze prioriteiten ons kunnen helpen om een betekenisvol en tevreden leven te leiden, vol met de activiteiten en relaties die voor ons belangrijk zijn. Bovendien verkennen we manieren om actief te werken aan een balans tussen ons fysieke, mentale en emotionele welzijn; elke dimensie is namelijk met elkaar verbonden en heeft invloed op ons algehele functioneren. Het vinden van een goede balans is een cruciaal onderdeel van herstel, en we moeten er samen en actief naar streven om dat evenwicht niet alleen te vinden, maar ook te behouden in de voortdurend veranderende omstandigheden van ons leven. Door dit proces met aandacht en toewijding te benaderen, kunnen we een leven creëren dat rijk is aan gezondheid, vreugde en voldoening.


  • Hoe krijg jij jezelf weer met beide benen op de grond, als je in de gaten hebt teveel stress in het leven te hebben, en dat jij jezelf uit balans vindt?


Contact met de hulpverlening. En muziek.

Een belangrijk onderdeel van het vinden van balans in ons leven is het vinden van een juiste balans tussen aandacht voor anderen en aandacht voor onszelf. Veel mensen hebben talloze verantwoordelijkheden die hun dagelijkse leven vormgeven, zoals het zorgen voor familie, het onderhouden van vriendschappen, werkverplichtingen, en betrokkenheid bij kerk of andere sociale groepen. Deze verplichtingen verrijken ons leven, bieden steun en creëren verbinding. Echter, het is net zo cruciaal om ook tijd voor onszelf te koesteren en dit te integreren in onze drukke agenda's. Wanneer we te veel tijd besteden aan de behoeften en verwachtingen van anderen, kunnen we ons gemakkelijk verloren en uitgeput voelen, alsof we energie afstaan zonder de kans om op te laden. Aan de andere kant, als we ons terugtrekken en te veel tijd alleen doorbrengen, kan dit ons isoleren en leiden tot gevoelens van eenzaamheid en een diepere leegte. Het is essentieel om een harmonieuze verdeling te vinden tussen deze twee aspecten van ons leven, zodat we zowel voor onszelf als voor anderen kunnen zorgen. Door bewust momenten in te plannen voor zelfreflectie, ontspanning en herstel, kunnen we ervoor zorgen dat we niet alleen onszelf voeden, maar ook de relaties die ons dierbaar zijn, versterken. Deze balans stelt ons in staat om een vreedzaam en vervullend leven te leiden, waarin we genieten van zowel onze persoonlijke ontwikkeling als onze connecties met anderen.

  • Hoe is je balans in het leven met de tijd tussen anderen en jezelf?


Ik heb wel veel sociaal contact.

  • Kun je een manier bedenken hoe je die balans kan verbeteren, en het te behouden?


Vrije dag behouden.

  • Wat wil je doen om beter voor jezelf te zorgen?


Niet elke dag gebruiken.


  • Er zijn een aantal dingen die we kunnen doen om een evenwichtiger leven te leiden:


  • Wees bewust van je grenzen.

Het is essentieel om goed naar jezelf te luisteren en eerlijk te zijn tegen jezelf over wat je wel en niet aankunt. Dit helpt niet alleen om jezelf te beschermen, maar ook om een gezonde balans in je leven te bewaren.


  • Stel prioriteiten.

Neem de tijd om na te denken over wat voor jou het belangrijkst is in deze fase van je leven en richt je daar daadwerkelijk op. Door je aandacht te focussen op wat echt telt, kun je meer voldoening en richting in je leven vinden.


  • Neem tijd voor jezelf.

Zorg ervoor dat je regelmatig tijd inplant voor activiteiten die je leuk vindt, die je gelukkig maken en je helpen te ontspannen. Dit kan variëren van een wandeling in de natuur tot het lezen van een goed boek of het uitoefenen van een hobby.


  • Zoek steun.

Het is cruciaal om je gevoelens en ervaringen te delen met anderen. Praat met vrienden, familie of een therapeut over wat je doormaakt. Dit kan niet alleen verlichting bieden, maar je ook een gevoel van verbondenheid en steun geven terwijl je de uitdagingen van het leven aangaat.


  • Door deze dingen te doen, kunnen we stappen zetten naar een gezonder en gelukkiger leven.


Een evenwichtig leven is niet altijd gemakkelijk:  Het kan een proces zijn van vallen en opstaan.


+ Er is geen een-op-een antwoord op de vraag hoe we een evenwichtig leven kunnen leiden: Wat voor de een werkt, werkt voor de ander misschien niet.


+ Het is belangrijk om te blijven zoeken naar wat voor jou werkt:  Probeer verschillende dingen en kijk wat je helpt om een gelukkiger en gezonder leven te leiden.


Onze Westerse cultuur moedigt ons vaak aan om ons te richten op het verwerven van meer materiële zaken om gelukkig te zijn, in plaats van te waarderen wat we al hebben in het huidige moment. Het is natuurlijk om terug te kijken naar het verleden en de verliezen die we hebben geleden, maar het is belangrijk om te beseffen dat we het verleden niet kunnen veranderen en ons te richten op het genieten van het huidige moment. Door ons te concentreren op het heden en te waarderen wat we hebben, kunnen we een gevoel van vrede en tevredenheid ervaren dat mee de toekomst in gedragen kan worden. Het is van belang om de gelegenheid te grijpen om de schoonheid en positieve aspecten van ons leven in het huidige moment te waarderen.


In onze huidige samenleving zijn we vaak gericht op het streven naar meer, beter en sneller. We worden vaak aangemoedigd om te kijken naar wat we nog niet hebben en wat we willen bereiken, in plaats van te genieten van wat we al hebben. Dit kan leiden tot een voortdurende zoektocht naar externe bevestiging en materiële bezittingen, wat uiteindelijk niet altijd leidt tot duurzaam geluk.


Daarom is het belangrijk om bewust te zijn van het huidige moment en te waarderen wat we al hebben. Dit kan variëren van kleine dagelijkse genoegens, zoals een kopje koffie in de ochtend, een wandeling in de natuur, of quality time doorbrengen met dierbaren, tot grotere prestaties en mijlpalen die we hebben bereikt. Het gaat om het cultiveren van een houding van dankbaarheid en tevredenheid met wat we hebben, in plaats van te blijven verlangen naar wat we nog niet hebben.


Dit betekent niet dat we niet langer doelen mogen nastreven of streven naar persoonlijke groei. Het betekent eerder dat we leren om bewust te zijn van het heden en te genieten van wat we nu hebben, terwijl we tegelijkertijd onze toekomstige doelen blijven nastreven. Het is een balans tussen het stellen van doelen en het waarderen van het huidige moment, zodat we niet alleen gefocust zijn op de toekomst, maar ook kunnen genieten van het hier en nu.


Het waarderen van het huidige moment kan ons helpen om een gevoel van innerlijke rust en tevredenheid te vinden, zelfs in tijden van uitdagingen en tegenslagen. Het stelt ons in staat om meer in het moment te leven en de schoonheid van het leven om ons heen te zien. Het stelt ons ook in staat om betekenisvolle verbindingen te maken met de mensen en de wereld om ons heen, en ons bewust te zijn van de waardevolle momenten die we vaak als vanzelfsprekend beschouwen.


Dus laten we bewust zijn van het heden, onze zegeningen tellen en genieten van wat we hebben. Laten we ons richten op het cultiveren van een houding van dankbaarheid en tevreden.


  • Om jezelf weer met beide benen op de grond te krijgen als je in de gaten hebt teveel stress in het leven te hebben, kun je deze stappen volgen:


  • Eerst en vooral, erken dat je stress hebt. Denk aan de signalen van je lichaam en geest, zoals spanning, irritabiliteit of slaperigheid.


  • Neem je even uit je dagelijks leven en ga naar een rustige plek. Sluit je ogen en focus op je ademhaling. Adem in over je neus, uit over je mond, en herhaal dit totdat je je kalmer voelt.


  • Neem een paar momenten om je te concentreren op je ademhaling. Adem diep in door je neus, houd dit een paar seconden vast en adem dan langzaam uit door je mond. Herhaal dit proces totdat je je meer ontspannen en gecentreerd voelt.


Bedenk vervolgens welke activiteiten of hobby's je helpen te ontspannen en op te laden. Misschien is het lezen van een goed boek, een wandeling in de natuur of het oefenen van een creatieve vaardigheid zoals schilderen of schrijven. Doe een bewuste poging om deze stressverlagende activiteiten in je dagelijkse routine op te nemen.


Probeer daarnaast de hoofdoorzaken van je stress te identificeren en kijk of er levensstijlveranderingen zijn die je kunt maken om de druk te verlichten.


Neem een paar momenten om je te concentreren op je ademhaling. Adem diep in door je neus, houd dit een paar seconden vast en adem dan langzaam uit door je mond. Herhaal dit proces totdat je je meer ontspannen en gecentreerd voelt.

  • Wat zijn de dingen om je heen op dit moment, waar je plezier uit haalt?


Dat is mijn computer en muziek


+ Reistip 1:


Blijf flexibel, en wees bereid om je plannen en doelen te herzien naarmate je leert, groeit en jezelf beter leert kennen. Het is van groot belang om open te staan voor nieuwe ervaringen die zich kunnen aandienen, en om jezelf uit te dagen om buiten je comfortzone te treden. Het kan gebeuren dat je tijdens je reis geheel nieuwe dingen over jezelf ontdekt, evenals andere interesses die je misschien nog niet eerder had overwogen. Houd daarom een flexibele mindset aan, zodat je in staat bent je plannen en doelen aan te passen. Dit biedt je de mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen en te groeien op manieren die je misschien nog niet had verwacht.


+ Reistip 2:


Wees blij met verandering, want herstel is een reis voor het leven, en geen eindbestemming. Het is cruciaal om in gedachten te houden dat herstel een continu en dynamisch proces is, waarbij er geen definitieve eindpunt is. Deze reis zal je levenslang begeleiden, en het is aan jou om het beste uit elke stap te halen. Wees dankbaar voor elke vooruitgang die je boekt, hoe klein die ook mag lijken; iedere stap vooruit is een overwinning op zich. Blijf jezelf bovendien uitdagen om verder te groeien en laat de angst voor nieuwe uitdagingen je niet tegenhouden. Door deze houding aan te nemen, open je de deur naar veel nieuwe mogelijkheden en inzichten.


+ Reistip 3:


Geef niet op, maar werk gestaag aan je uithoudingsvermogen en houd vol, ongeacht de omstandigheden. Vastberadenheid brengt je waar je wilt zijn, en dat is vooral belangrijk in de avontuurlijke wereld van reizen. Het kan soms behoorlijk uitdagend zijn, en je kunt jezelf in situaties controleren wanneer je onverwachte obstakels tegenkomt. Het is essentieel om vastberaden en veerkrachtig te blijven. Zorg ervoor dat je genoeg energie behoudt om door te gaan en dat je jezelf de tijd gunt die nodig is om elk obstakel te overwinnen. Je zult versteld staan van hoe ver je kunt komen als je vasthoudt aan je doelen en blijft geloven in je eigen kracht om te slagen.


+ Reistip 4: 


Vergelijk je reis niet met die van iemand anders; ieder zijn pad is uniek en bijzonder. Het is van groot belang om je te concentreren op jouw eigen reis en niet te veel aandacht te besteden aan de prestaties en ervaringen van anderen. Iedereen volgt zijn of haar eigen unieke pad, en het vergelijken van jezelf met anderen kan niet alleen ontmoedigend zijn, maar kan ook je eigen vooruitgang belemmeren. In plaats van je te laten afleiden door wat anderen doen of bereiken, kun je veel beter kijken naar hoe ver jij zelf bent gekomen. Neem de tijd om stil te staan bij de stappen die je hebt genomen, de obstakels die je hebt overwonnen en wees trots op je eigen prestaties en groei. Jouw reis is waardevol en verdient het om erkend en gevierd te worden.


+ Reistip 5:


Probeer niet de reis helemaal alleen te ondernemen, maar zorg ervoor dat je ondersteuning en reisgenoten om je heen hebt. Hoewel het cruciaal is om je eigen pad te volgen en onafhankelijkheid te ontwikkelen, is het ook van groot belang om verbinding te maken met andere mensen. Het hebben van ondersteunende reisgenoten kan je helpen bij het overwinnen van uitdagingen en het waarderen van de mooie momenten die je onderweg tegenkomt. Samen reizen kan een hele nieuwe dimensie aan je ervaringen toevoegen; je kunt elkaar motiveren, lachen om de kleine dingen en samen nieuwe avonturen beleven. Het kan ontzettend leuk zijn om je ervaringen te delen met anderen, samen te reflecteren en waardevolle herinneringen te creëren die je voor altijd zult koesteren.


+ Reistip 6:


Vier elke stap op je reis! Het is belangrijk om elke stap, hoe klein die ook mag lijken, te vieren en bewust stil te staan bij je vooruitgang. Of je nu een persoonlijk doel hebt bereikt, een uitdaging hebt overwonnen of gewoon geniet van een mooi moment, neem de tijd om even stil te staan en te genieten van de weg die je hebt afgelegd. Het erkennen van je prestaties, hoe bescheiden ook, kan je motiveren en je helpen om met een positieve kijk verder te gaan. Door elke stap te vieren, geef je jezelf de kans om te reflecteren op wat je hebt geleerd en te waarderen wat je hebt bereikt, waardoor je reis nog rijker en betekenisvoller wordt.


Share by: